De oorsprong en smaken van adana kebab
De adana kebab heeft zijn naam te danken aan de Turkse stad Adana. Hier is het gerecht ontstaan en tot op de dag van vandaag erg bekend. Wat deze kebab zo bijzonder maakt, is het gebruik van lams- of rundergehakt dat wordt vermengd met pittige en aromatische kruiden. De structuur van het vlees is grof, zodat het niet te papperig wordt. Typische smaken zoals knoflook, komijn en Turkse chili geven de kebab een pittige en volle smaak. Door het vlees te rijgen aan metalen spiesen en boven open vuur te grillen, krijgt de kebab een rokerige en sappige smaak die lastig na te maken is in een gewone pan.
Benodigdheden en ingrediënten voor adana kebab
Voor het bereiden van adana kebab is het belangrijk om de juiste ingrediënten te gebruiken. Dit zorgt voor de authentieke smaak die je in Turkije proeft. Traditioneel wordt er lamsgehakt genomen, maar je kunt ook half-om-half gehakt van lam en rund kiezen. Je hebt nodig:
- lams- of rundergehakt
- fijngehakte knoflook
- ui (liefst geraspt voor extra sappigheid)
- rode paprika
- een beetje verse of gedroogde Turkse chili (pul biber of Aleppo peper)
- komijn
- zout
- zwarte peper
- paprikapuree of tomatenpuree (voor wat extra kleur en smaak)
- fijngehakte peterselie
- platte metalen spiesen (voor het grillen)
Vergeten wordt vaak een beetje fijngehakte peterselie, dat geeft het geheel een frisse toets. Voor het grillen gebruik je platte metalen spiesen; zo blijft het vlees goed zitten.
Het bereiden van het vlees en vormen van de kebab
Het recept voor adana kebab begint met het fijnsnijden of raspen van ui, knoflook en paprika. Daarna meng je dit goed door het gehakt samen met de kruiden en eventueel paprikapuree. Kneed alles stevig door elkaar. Dit kneedproces is belangrijk; daardoor blijven de spiesjes stevig en vallen ze niet uit elkaar bij het grillen. Vervolgens kun je het vlees goed aandrukken rondom de spies, zodat het mooi langwerpig wordt. Maak je handen een beetje nat zodat het gehakt niet blijft plakken. Zorg ervoor dat de kebab niet te dik wordt, want dan kunnen ze minder snel garen en blijven ze van binnen rauw. Laat het vlees vervolgens even rusten in de koelkast, dan trekken de smaken goed in en blijft alles stevig bij het grillen.
Grillen en serveren op Turkse wijze
Als het vlees eenmaal stevig op de spiesen zit, kun je de kebab grillen. Dit kan op de barbecue, een elektrische grill of zelfs in een grillpan. Zorg dat de hitte goed hoog is, zo krijgen de spiesjes een lekker bruin korstje zonder dat ze uitdrogen. Draai ze regelmatig, zodat ze rondom gelijkmatig gaar worden. Het vlees is klaar als het stevig aanvoelt en de buitenkant mooi bruin is. Serveer de adana kebab met platbrood (zoals Turks brood of lavash), gegrilde groente zoals tomaten, paprika en ui, en eventueel wat frisse salade. Een lepel yoghurt of een simpele knoflooksaus is ook erg lekker erbij. Traditional eet men deze kebab met wat rauwe ui en verse peterselie erop. Zo proef je de smaken zoals in Turkije.
Extra tips voor de beste adana kebab
- Een goede adana kebab herken je aan de grove structuur, het sappige vlees en de kruidige smaak.
- Gebruik bij voorkeur vers gehakt in plaats van kant-en-klaar uit de supermarkt, want zo weet je zeker dat het mals blijft.
- Voeg niet te veel ui of andere groenten toe, want dan wordt het mengsel te nat en valt het sneller uit elkaar.
- Bij het kneden van het mengsel smeer je handen in met een beetje olie of water, dat helpt tegen plakken en maakt het vormen makkelijker.
- Mocht je geen barbecue hebben, gebruik dan een grillpan en zet een raam open voor frisse lucht; het ruikt namelijk flink tijdens het bakken.
- Varieer gerust met de hoeveelheid chili als je van extra pittig houdt, of kies juist voor mild als er kinderen mee eten.
- Onthoud dat een goede kebab altijd gemaakt wordt met aandacht en geduld.
Meest gestelde vragen over adana kebab recept
-
Wat is het verschil tussen adana kebab en andere kebabsoorten?
Het verschil tussen adana kebab en andere kebabsoorten zit vooral in de kruiden en het soort vlees. Adana wordt meestal gemaakt van lamsgehakt, is pittiger en wordt aan platte metalen spiesen gegrild.
-
Kan ik adana kebab ook in de oven maken?
Adana kebab kun je ook in de oven maken. Leg de spiesjes op een rooster en zet een bakplaat onder het rooster om het vocht op te vangen. Grill ze op hoge temperatuur tot ze gaar zijn.
-
Welk gehakt is het beste voor adana kebab?
Voor adana kebab gebruik je bij voorkeur lamsgehakt of een mengsel van lams- en rundergehakt. Het vlees moet niet te mager zijn zodat het sappig blijft tijdens het grillen.
-
Wat zijn lekkere bijgerechten bij adana kebab?
Lekkere bijgerechten bij adana kebab zijn platbrood, gegrilde groenten, frisse salade, en een yoghurtsaus met knoflook. Ook wat rauwe uienringen en peterselie smaken er goed bij.
-
Kan ik adana kebab invriezen?
Adana kebab kun je rauw invriezen. Vorm de spiesjes en leg ze in de vriezer. Laat ze eerst goed ontdooien voordat je ze gaat grillen, zodat ze gelijkmatig gaar worden.
